Dieta kulturysty. Czy wiesz jak się dobrze odżywiać?

Wszystko sprowadza się do spożywania odpowiednich pokarmów we właściwym czasie. Nie ma jednego magicznego pokarmu, który zapewni Ci wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Nie ma czegoś takiego jak superżywność. Świat odżywiania jest jednak złożony. Nie wystarczy jeść to lub unikać tamtego; istnieje wiele szczegółów związanych z zapewnieniem, że nasza dieta jest zrównoważona i pożywna. W tym artykule omówimy niektóre z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez ludzi oraz sposoby ich naprawienia.

Jesz zbyt wiele przetworzonej żywności

Ten błąd jest łatwy do wykrycia: wiesz, że go popełniasz, gdy nie potrafisz zidentyfikować głównych składników posiłku! Bardzo łatwo jest wybrać niewłaściwą żywność, zwłaszcza jeśli stawiasz przede wszystkim na wygodę. Niektóre z tych pakowanych posiłków, które mają oszczędzać czas i wysiłek, mogą zawierać mnóstwo sodu i cukru. Jedząc zbyt wiele przetworzonej żywności, nie dostarczasz sobie również wystarczającej ilości świeżych produktów.

Spożywanie diety bogatej w świeże owoce i warzywa może zmniejszyć ryzyko chorób serca, udaru, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. Mają one również kluczowe znaczenie dla utrzymania zdrowej wagi. Badania wykazują, że dieta bogata w pełne ziarna i świeże produkty prowadzi do zmniejszenia wskaźnika masy ciała (BMI) i obwodu talii. Jedzenie dużej ilości przetworzonej żywności może prowadzić do przyrostu masy ciała.

Spożywasz niewłaściwe rodzaje białka

Wybierając pokarmy bogate w białko, otrzymujesz coś więcej niż tylko białko. Otrzymujesz również witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik pokarmowy. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku białek roślinnych, takich jak fasola i rośliny strączkowe, które są bardzo bogate w błonnik i witaminy. Być może słyszałeś, że niektóre rodzaje białka są zdrowsze od innych. Na przykład, być może powiedziano Ci, abyś unikał czerwonego mięsa i jadł więcej ryb. Nie oznacza to jednak, że należy unikać wszelkiego czerwonego mięsa.

- Czerwone mięso. Czerwone mięso jest dobrym źródłem białka i jest bogate w żelazo oraz witaminy z grupy B. Istnieją pewne badania, które wskazują, że czerwone mięso może zwiększać ryzyko zachorowania na raka, ale nie są one jednoznaczne. Jeśli ograniczasz spożycie mięsa, pamiętaj, aby zastąpić je innymi źródłami białka.

- Ryby. Spożywanie ryb może obniżyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Ryby są dobrym źródłem białka i zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą obniżyć ciśnienie krwi.

- Produkty mleczne. Produkty mleczne, takie jak mleko, jogurty i sery, są doskonałym źródłem białka.

- Fasola i rośliny strączkowe. Fasola i rośliny strączkowe są bardzo bogate w białko. Zawierają również dużo błonnika. Mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu.

- Soja. Soja jest pełnowartościowym białkiem i może pomóc obniżyć poziom cholesterolu.

- Masło orzechowe i z nasion. Masła z orzechów i nasion są dobrym źródłem białka. Mogą również obniżyć poziom cholesterolu.

- Wegetariańskie źródła białka. Wegetariańskie źródła białka, takie jak quinoa, amarantus i gryka, są pełnowartościowymi białkami.

Twoja dieta jest zbyt uboga w witaminy i minerały

Witaminy i minerały są niezbędne dla dobrego zdrowia. Można je znaleźć w świeżych owocach i warzywach. Jeśli nie dostarczasz w swojej diecie wystarczającej ilości witamin i minerałów, możesz doświadczyć nieprzyjemnych skutków ubocznych, takich jak osłabienie, skurcze i bóle głowy. Mogą również wystąpić długotrwałe problemy zdrowotne, takie jak choroby serca, cukrzyca lub osłabienie układu odpornościowego.

Jeśli stosujesz zrównoważoną dietę bogatą w owoce i warzywa, prawdopodobnie dostarczasz sobie wystarczającą ilość witamin i minerałów. Jeśli jednak starasz się schudnąć lub masz pewne problemy zdrowotne, być może będziesz musiał zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę. Jeśli nie stosujesz zbilansowanej diety, powinieneś przyjmować multiwitaminę. Jeśli stosujesz zbilansowaną dietę, prawdopodobnie nie musisz przyjmować multiwitaminy.